Kaikki äpit

Kiitos -äppi

Tämä keskustelu ohjaa sinut kiittämään jotain lähelläsi olevaa ihmistä, työyhteisöä tai kaveriporukkaa, joka on toiminut jollain hyvällä tavalla.

Ahola, Tapani - Furman, Ben 2002: Tuplatähti. Työpaikan hyvä henki ja kuinka se tehdään. Tammi. Perustuu ansion jaon periaatteeseen, jota psykiatri Ben Furman sekä sosiaalipsykologi Tapani Ahola opettavat.

Turvasuunnitelma -äppi

Turva-äpin kysymykset ohjaavat sinua laatimaan itsellesi turvasuunnitelman.

Perustuu HUS Psykiatrian Turvasuunnitelma -lomakkeeseen (HUS 10-1200), viite: Stanley, B and Brown, GK. Safety Planning Intervention: A Brief Intervention to Mitigate Suicide Risk. Cognitive and Behavioral Practice. 2012 19: 256-264. Suomennos ja muokkaus: Pekka Jylhä ja Erkki Isometsä. https://www.kaypahoito.fi/xmedia/hoi/hoi50122a.pdf

Ulkoistamis -äppi

Näillä kysymyksillä pyritään erottamaan ongelma ihmisestä eli tehdään irtikytky ihmisen identiteetin ja ongelmakäyttäytymisen välillä.

Morgan, Alice 2004: Johdatus narratiiviseen terapiaan. Kuva ja mieli. White, Michael 2016: Karttoja narratiiviseen työskentelyyn. Kuva ja mieli. Freeman, Jennifer - Epston, David - Lobovits, Dean 1997: Playful Approaches to Serious Problems. WWW Norton Co

Ongelma taidoksi -äppi

Tämän keskustelun avulla voit suunnitella itsellesi "treeniohjelman", jolla pääset harjoittelemaan sitä taitoa, jota tarvitset selättääksesi hankaluutesi. https://xn--hppippi-5wad.fi/articles/muksuoppi-eli-ongelma-taidoksi-appi

Furman, Ben 2012: Muksuopin lumous. Käytännönläheinen oppikirja Muksuopista. Tammi. Furman, Ben 2014: Muksuoppi työkirja. Lyhytterapiainstituutti Oy. https://muksuoppi.fi/

Pyyntö -äppi

Nämä kysymykset ohjaavat sinua saamaan pyyntösi sellaiseen muotoon, että vastaanottaja pystyy ottamaan sen vastaan ja todennäköisyys sille, että pyyntösi toteutuu suurenee.

Furman, Ben 2018: Ratkaisukeskeisen kasvatuksen käsikirja. Lyhytterapiainstituutti Oy http://www.benfurman.com/selfhelper/hands_fin/start.php

Walk in Talk -äppi

Tämä keskustelu toimii pohjana Käynti Kerrallaan eli Single Session tapaamiselle, kun kohdataan ihminen mahdollisesti vain yhden kerran ja hän toivoo saavansa apua johonkin elämänsä hankalaan asiaan.

Söderqvist, Martin 2023: Single session one at a time. Kertaterapeuttinen työskentely parien kanssa. Lyhytterapiainstituutti Oy. De Shazer, Steve - Dolan, Yvonne - Korman, Harry - Trepper, Terry - McCollum, Eric - Berg, Insoo Kim 2021: More than Miracles. The State of the art of solution-focused brief therapy. Routledge. George, Evan - Iveson, Chris - Ratner, Harvey 2018: Brief Coaching. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa. Lyhytterapiainstituutti Oy.

Palaute -äppi

Anna ja pyydä palautetta tapahtuneesta vuorovaikutustilanteesta, oli se sitten kehityskeskustelu, terapiatapaaminen, koulutuspäivä, tai vaikka parisuhdeneuvottelu.

Miller, Scott D. - Duncan, Barry L. - Johansson, Lynn 2002: Tapaamisen arvinointiasteikko (SRS V.3.0) www.scottdmiller.com Murphy, John J. 2015: Ratkaisukeskeinen oppilashuoltotyö. Lyhytterapiainstituutti Oy

Paltsu -äppi

Verkosto, hoitoneuvottelu, HOJKS... Tämä yhteistyön väline tekee palaveristanne fokusoidun ja sen rakenteet auttavat kaikkia osapuolia kokemaan osallisuutta ja tasavertaisuutta. Paltsu -äppi auttaa myös kirjaamisessa, muistion jakamisessa ja seurannassa.

Pohjautuu Brief Coaching ajatukseen sekä Australiassa sosiaalityöntekijöiden kehittämään Kolmen talon malliin sekä Jaakko Seikkulan avoimeen dialogiin. George, Evan - Iveson, Chris - Ratner, Harvey 2018: Brief Coaching. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa. Lyhytterapiainstituutti Oy. Turnell, Andrew : Signs of safety - Turvallisuuden merkit: https://www.signsofsafety.net/ Seikkula, Jaakko 2022: Dialogi parantaa - mutta miksi. Mikä tekee dialogista ennennäkemättömän vaikuttavan vaikeissa kriiseissä? Kuva ja Mieli.

Tutustumis -äppi

Tämän keskustelun avulla voidaan tutustua ja saada selville ihmiselle itselleen tärkeimpiä asioita. Tämä ei ole mikään pelkkä ice breaker tai täyteohjelma, vaan tämä on voimaannuttamisen kovinta ydintä, koska nämä asiat toimivat väylänä ulos ihmisen ahdingosta.

McNeilly, Rob 2016: Learning hypnosis. A common everyday approach after Erikson. Tandava Press.

Sisäinen neuvottelu -äppi

Ketkä kaikki istuvat sisäisen neuvottelupöytäsi ääressä? Opetellaan neuvottelemaan näiden joskus vaativienkin äänien kanssa ja toisaalta annetaan puhetilaa myös niille äänille, jotka ovat liian pitkään olleet kuulumattomissa. Se olet sinä, joka heiluttaa puheenjohtajan nuijaa!

Watkins, John G. - Watkins, Helen 1997: Ego States. Theory and therapy. New York : W.W. Norton

Elpymys -äppi

Suunnittele itsellesi elpymissuunnitelma uupumuksesta selviytymiseen: palaa loppuun vai alkuun? ...siinäpä vasta kysymys!

Furman, Ben - Ahola, Tapani 2011: Palauta elämänilosi. Lyhytterapiainstituutti Oy.

Sadepäivän kirje -äppi

Näiden kysymysten avulla voit hyvänä hetkenä laatia kirjeen itsellesi suden hetkeen. Tavoitteena on välittää tämän hetken tyyneyttä tulevaan ahdinkoon. Näin saat apua ja tukea parhaalta asiantuntijalta, sinulta itseltäsi.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Ystävä -äppi

Näillä kysymyksillä voidaan saada selville ne ihmiset, jotka kuuluvat lähipiiriin ja joita voidaan kutsua ystäviksi. Usein tulemme vähätelleeksi esimerkiksi perheenjäsenten merkitystä ystävinä. Näiden kysymysten avulla saat selville omat todelliset "luottomiehesi".

Perustuu muun muassa Bill Withersin Lean on me kappaleeseen

Parantavat kirjeet -äppi

Tämän harjoituksen avulla voidaan käsitellä sellaisia ihmissuhteita, jotka ovat jostain syystä jääneet tuntumaan keskeneräisiltä ja vaivaamaan. Käsittely tapahtuu pelkästään "omassa päässä" eli kohtaamista ei tarvita. Siksi myös välien selvittely esimerkiksi jo edesmenneiden kanssa on mahdollista.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

TehoKake -äppi

Tätä keskustelua voidaan käyttää jälki-istunnon sijaan, kun nuori on esim. häirinnyt opetusta tai rikkonut koulun järjestystä (perusopetuslaki 35a §).

Keskustelu perustuu dialogiseen ja restoratiiviseen kohtaamiseen.

Hautajais -äppi

Aihe on ronski mutta niin on elämäkin! Nyt suunnitellaan omat hautajaiset! Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että onnellisimpia ovat ne ihmiset, jotka joka päivä muistavat kuolevansa.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy. Sivut 116-121 ja sivu 213.

Näkökulman vaihtamis -äppi

Inspiroitunut muun muassa Antti Mattilan Näkökulman vaihtamisen taito kirjan ajatuksista teoksessa Mattila, Antti 2006: Näkökulman vaihtamisen taito. WSOY. sekä Yvonne Dolanin selviytymisen vaiheet: uhri, selviytyjä, kukoistaja teoksessa Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Tulevaisuus kirje -äppi

Tämän tulevaisuus kuvauksen kautta ihmisen unelmat ja pyrkimykset ja haaveet ja toiveet näyttäytyvät. Tätä kautta motivaatio muutokseen vahvistuu. Tulevaisuuden muistelussa on myös neuropsykologinen ulottuvuus: jos aivot ovat pystyneet sen jo kerran kuvittelemaan, ei toteutuskaan ole enää niin kaukana.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy. Sivu 199. Ahola, Tapani - Ahola, Maiju 2016: Väkivallasta turvallisuuteen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Sovittelu -äppi

Kouluväkivallan, työpaikkakiusaamisen, sisarus- ja jengiväkivallan sovittelumalli, jossa tehtyä vääryyttä sovitellaan restoratiivisen oikeuskäsityksen pohjalta. Äpin keskustelupohjaa käyttämällä myös seurannan sopiminen ja käydyn keskustelun kirjaus pystytään hoitaa samalla. https://xn--hppippi-5wad.fi/articles/sovittelu-appi

Sovellettu Fredrike Banninkin & Lorenn Walkerin restoratiivisesta keskustelumallista. Ahola, Tapani - Ahola, Maiju 2016: Väkivallasta turvallisuuteen. Lyhytterapiainstituutti Oy. Sivut 44-50. Kähkönen, Sari Webinaari 29.8.2023: Miten rakennetaan turvallinen koulu? Osa 6. Kiusaamistilanteen selvittely. De Jong, Peter - Berg, Insoo Kim 2017:.Ratkaisukeskeisen terapian oppikirja. Lyhytterapiainstituutti Oy. Rosenberg, Marshall B. 2019: Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus: Nonviolent communications NVC. Viisas e

Opelle kysymyksiä -äppi

Linkin tähän äppiin voi lähettää opettajalle täytettäväksi esimerkiksi ennen verkostotapaamista tai hoitoneuvottelua. Näin saadaan kerättyä tärkeää tietoa koulun näkökulmasta. Tämän kyselyn lähettäminen etukäteen opettajalle pohdittavaksi ja täytettäväksi mahdollistaa sen, että opettajat saavat rauhassa oman aikataulunsa mukaisesti pohtia vastauksia, eikä "palaveripaine" ole estämässä tarvittavan tiedon siirtymistä. Tieto voidaan lisätä kirjauksiin, esimerkiksi sosiaalitoimen tai oppilashuollon lomakkeisiin.

Murphy, John J. 2015: Ratkaisukeskeinen oppilashuoltotyö. Lyhytterapiainstituutti Oy

Vanhemmalle kysymyksiä -äppi

Linkin tähän äppiin voi lähettää vanhemmille täytettäväksi esimerkiksi ennen HOJKS-palaveria tai hoitoneuvottelua. Näin saadaan kerättyä tärkeää tietoa vanhempien näkökulmasta. Tämän kyselyn lähettäminen etukäteen vanhemmille pohdittavaksi ja täytettäväksi mahdollistaa sen, että vanhemmat saavat rauhassa oman aikataulunsa mukaisesti pohtia vastauksia, eikä "palaveripaine" ole estämässä tarvittavan tiedon siirtymistä. Tieto voidaan lisätä kirjauksiin, esimerkiksi sosiaalitoimen tai oppilashuollon lomakkeisiin.

Murphy, John J. 2015: Ratkaisukeskeinen oppilashuoltotyö. Lyhytterapiainstituutti Oy

Lapselle kysymyksiä -äppi

Nämä kysymykset voi käydä läpi yhdessä lapsen kanssa esimerkiksi ennen HOJKS-palaveria tai hoitoneuvottelua. Näin saadaan kerättyä tärkeää tietoa lapsen näkökulmasta. Tämän kyselyn läpikäyminen etukäteen lapsen kanssa mahdollistaa sen, että lapsi saa rauhassa oman pohtia vastauksia aikuisen avustuksella, eikä "palaveripaine" ole estämässä tarvittavan tiedon siirtymistä. Tieto voidaan lisätä kirjauksiin, esimerkiksi sosiaalitoimen tai oppilashuollon lomakkeisiin.

Murphy, John J. 2015: Ratkaisukeskeinen oppilashuoltotyö. Lyhytterapiainstituutti Oy

Taitojen kartoitus -äppi

Tällä voitte yhdessä kartoittaa lapsen/nuoren/oppilaan tämän hetkistä osaamisen tasoa eri taitojen suhteen. Mitä hän jo osaa ja mitä on hyvä vielä harjoitella. Voitte kisata, kuinka paljon saatte samoja vastauksia kotona, koulussa ja lapselta itseltään.

Murphy, John J. 2015: Ratkaisukeskeinen oppilashuoltotyö. Liite E (Kral, 1988) Lyhytterapiainstituutti Oy

Työhyvinvointi -äppi

Tämän äpin avulla voit tehdä työstäsi hoitavan ja elämää vahvistavan kokemuksen tuoden leikillisyyttä, tyyneyden tunnetta työpaikallesi, tukea antavia ajatuksia emotionaalisen terveyden parantamiseksi sekä auttaa pohtimaan tunteita työssäsi.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Breaking the generational -äppi

Nykyään puhutaan taakkasiirtymästä ja ylisukupolvisesta traumasta. Silloin mottona voisi olla: Se ei alkanut sinusta... mutta se voi loppua sinuun.

It didn´t start with you: Mark Wolynn

Voimahahmo -äppi

Löydä oma sisäinen supersankarisi ja hänen avullaan voit selviytyä haastavista tilanteista arvojesi mukaisesti.

Morgan, Alice 2004: Johdatus narratiiviseen terapiaan. Kuva ja mieli. White, Michael 2016: Karttoja narratiiviseen työskentelyyn. Kuva ja mieli. Freeman, Jennifer - Epston, David - Lobovits, Dean 1997: Playful Approaches to Serious Problems. WWW Norton Co

Oma selviytymistarina -äppi

Näiden kysymysten avulla voit kirjoittaa uudelleen oman tarinasi sellaiseen muotoon, joka tukee vaikeidenkin asioiden integroitumista osaksi omaa elämäntarinaasi lempeällä ja hyväksyvällä tavalla.

Morgan, Alice 2004: Johdatus narratiiviseen terapiaan. Kuva ja mieli. White, Michael 2016: Karttoja narratiiviseen työskentelyyn. Kuva ja mieli. Freeman, Jennifer - Epston, David - Lobovits, Dean 1997: Playful Approaches to Serious Problems. WWW Norton Co

3 Taloa -äppi

Tällä australialaisten sosiaalityöntekijöiden kehittämällä puheeksiottamisen mallilla pystytään jo yhdessä tapaamisessa kartoittamaan voimavaroja, huolia ja toiveita helpolla ja hauskalla tavalla yhdessä jutellen.

Turnell, Andrew : Signs of safety - Turvallisuuden merkit: https://www.signsofsafety.net/

Kiitollisuus -äppi

Aivokuvantamisissa on huomattu jo kahden viikon kiitollisuuspäiväkirjan pitämisen jälkeen muutoksia aivoissa. Nämä kysymykset auttavat kartoittamaan sinun elämäsi asiat, joista voit iltaisin olla kiitollinen ja täten aktiivisesti edistää omaa hyvinvointiasi.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Ero -äppi

Tulossa pian.

Sovellettu Fredrike Banninkin & Lorenn Walkerin restoratiivisesta keskustelumallista.

Kehityskeskustelu -äppi

Tämän kysymyspatteriston avulla voi käydä kehityskeskustelun. Kysymykset on laadittu ratkaisukeskeisten periaatteiden mukaisesti.

Kiiski, Mia - KM, rehtori, JYEAT, NLP Practitioner ja Lyhytterapeuttiopiskelija

Parisuhteen vuosihuolto -äppi

Näiden kysymysten kautta saat mahdollisuuden tutustua kumppaniisi ja parisuhteeseesi uudelleen. Vastatkaa ensin kysymyksiin yksin. Käykää sitten kysymykset yhdessä läpi kohta kohdalta keskustellen, vaikka treffeillä.

Kysymysten pohjana on Washingtonin yliopiston professori John Gottmanin tutkimuksiin perustuva teoria toimivasta parisuhteesta.

12 askelta -äppi

Näillä 12 askeleella voit testailla itseäsi, millaisia ajatuksia ja tunteita näistä sinulle herää. Näillä ajatuksilla voi lähestyä mitä tahansa asiaa, jossa olet ehkä kiinni enemmän kuin haluaisit.

Sumupuu, Piia - muokattu versio 12 askeleen ohjelmasta (AA, NA, AAL, OA,...) https://muutostailmassa.toimiva.fi/12-myotatunnon-askelta/ https://paihdelinkki.fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholin-kayton-riskit-audit/

Igikai -äppi

Japanilaisen filosofian mukaan meillä jokaisella on Igikai, syy olla olemassa. Vastaa näihin kysymyksiin ja anna japanilaisen Igikain olla avuksi sinulle itsetuntemuksen syvenemisessä ja merkityksen löytymisessä.

Garcia, Hector & Miralles, Francesc - Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain. Gummerus. 2017.

Suhteen syventämis -äppi

Näiden kysymysten avulla opit tuntemaan läheistäsi paremmin ja suhteenne syvenee. Näitä kysymyksiä voi käyttää joko ystävysten, kumppanien tai perheenjäsenten kesken.

Kysymykset ovat laatineet HS:n pyynnöstä apulaisprofessori ja kliinisen psykologian dosentti, psykologian tohtori Virpi-Liisa Kykyri Jyväskylän yliopistosta, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja mentalisaatiokouluttaja Minna Martin sekä psykologi Juho Mertanen. https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009646088.html

Tutustu lapseesi -äppi

Näiden kysymysten avulla tutustut lapseesi syvemmin. Samalla lapsesi saa kokea olevansa merkityksellinen ja tärkeä, kun sinua kiinnostaa hänen ajatuksensa. Lähettämällä vastaukset sähköpostiisi ja tallentamalla ne, luot virtuaalisen lapsuusmuiston.

https://ruuhkavuodet.fi/2022/01/02/30-kysymysta-joiden-avulla-opit-tuntemaan-lapsesi-paremmin/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1644424628

Omien oikeuksien -äppi

Tämän omien oikeuksien luettelon ja siihen liitetyn asteikon avulla voit mitata, kuinka pitkälle jo kunkin oikeuden elämässäsi omistat. Saat myös asettaa tavoitteen, joka olisi sinulle riittävän hyvä, sekä ottaa ensimmäisen askeleen sitä kohti.

Bourne, Edmund J.: 1999 - Vapaaksi ahdistuksesta. Työkirja paniikista ja peloista kärsiville.

Jälleenrakennus -äppi

Eroryhmiä on vuosikymmeniä pidetty näiden Jälleenrakennus kirjan rakennuspalikoiden pohjalta. Tässä äpissä näiden rakennuspalikoiden avulla voidaan tutkailla itseä parisuhteen osapuolena ja ottaa uutta suuntaa tulevaan.

Fisher, Bruce - Kiianmaa, Kari: Jälleenrakennus, kun suhteesi päättyy. 1996 Kehityksen avaimet.

Suostumus -äppi

Pitääkö se suostumus seksiin pyytää kirjallisena? Miten se tehdään ja mitä suostumus ylipäätään tarkoittaa?

https://yle.fi/aihe/a/20-10006242

Elämäni inventaario -äppi

Mitä olen tähän mennessä saanut elämässäni aikaan? Millaisen jäljen olen tänne jättänyt? Olenko saanut rakastaa? Mitä hautakivessäni lukisi?

Tapio, Juha: Ohikiitävää

Huolihetki -äppi

Huolihetken avulla voit tehdä treffit murheidesi kanssa kerran päivässä. Tämän taktiikan avulla pystyt päivän muina hetkinä irrottautumaan murheista. Kirjoita päivän aikana mieleen tuleva huoli paperille tai kännykkään muistiin. Sitten tiettyyn kellon aikaan otat kaikki nämä murheet käsittelyyn tämän äpin avulla.

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/ahdistuksen-omahoito-ohjelma/6-huolihetki

Hyvän kaivelu -äppi

Nyt kartoitetaan, mihin olet ollut tyytyväinen omassa tekemisessäsi viime viikkojen aikana.

www.brief.org.uk Evan George - Helsinki: October 2018

Vaikuttamisen kehät -äppi

Kun meillä on jokin mieltä painava ongelma, yksi tapa lähestyä sitä, on tutkia siihen liittyviä osatekijöitä sijoittamalla ne vaikuttamisen kehille. Sen avulla tilanne hahmottuu asioihin, joihin en voi vaikuttaa, joihin voin jonkin verran vaikuttaa ja asioihin, jotka eivät kerta kaikkiaan ole käsissäni ollenkaan.

Covey , Stephen 1989 : The 7 Habits of Highly Effective People

Onnistumisanalyysi -äppi

Aivomme toimivat sillä periaatteella, että se lisääntyy mihin kiinnitämme huomiomme. Siksi voisi olla järkevämpää tutkia ongelman sijaan onnistumista. Näillä kysymyksillä voidaan tehdä onnistumisanalyysi minkä tahansa, ison tai pienen onnistumisen suhteen.

Lti.fi

At my best -äppi

Aivot toimivat tunnetusti siten, että ne eivät erota eroa toden ja kuvitellun välillä. Tätä aivojen ominaisuutta voimme käyttää hyödyksemme kuvittelemalla meitä hyödyttäviä asioita. Tässä harjoituksessa kuvitellaan itseämme parhaimmillamme. Miltä se näyttää ja tuntuu itsestä ja muista?

www.brief.org.uk Evan George - Helsinki: October 2018

Hyvien hetkien päiväkirja

Varsinkin silloin, kun ihmisellä on vaikeaa elämässään, on erityisen tärkeää huomata, että vaikeaa ja raskasta ei ole kuitenkaan aivan koko ajan ja 100% ajasta. Jokaiseen päivään, huonoimpaankin, saattaa kuulua pienen pieni ohikiitävä hetki, jolloin tuntuu hyvältä tai ei ainakaan niin pahalta kuin kamalimpina hetkinä. Vaikeina aikoina juuri nämä hetket ovat kultaakin kalliimmat huomata. Kerää näitä pieniä hyviä hetkiä päivän ajalta tänne Hyvien hetkien päiväkirjaan.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Ajatusten haasto -äppi

Kuinka tulla toimeen piinaavien ajatustensa kanssa? Täältä muutamia vinkkejä avuksi tähän jatkuvaan hommaan, mikä joillain meillä on ikämme mukanamme.

Tulossa pian....

Altistus -äppi

On mahdollista oppia suhtautumaan pelkoihin, huoliin ja pakko-oireisiin rakentavammalla tavalla ja vapautua niiden elämää kapeuttavasta ja orjuuttavasta määräilevyydestä.

Foa, Edna B. & Wilson, Reid: Kerrasta poikki. Vapaaksi pakko-oireista ja rituaaleista. Lyhytterapiainstituutti Oy 2016. https://www.bps.org.uk/research-digest/treating-your-fear-spiders-could-fix-your-fear-heights?fbclid=IwAR3g7fPO_8R8tRxTBGwOm5oXjIKm-aQFkWG6UZRlErhE6n3wPTe9bt9-D9g

Tavoitteistamis -äppi

Neurologinen tosiasia on, että ihmisen on helpompi mennä jotain haluttua kohti kuin mennä poispäin jostain ei toivotusta. Siksi tavoitteen määrittäminen on ensimmäinen ja tärkein askel ongelmasta eteenpäin. Älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia! Ja jo pinkit fantit vilisevät silmissä... Koska kerran on näin, että se lisääntyy, mihin kiinnitämme huomiomme, meidän on oltava erityisen tietoisia ja varovaisia juuri tämän asian suhteen. Jos puhumme kiireestä tai ahdistuksesta, juuri nämä lisääntyvät.

https://www.mindatwork.fi/onko-mindfulness-mielen-tyhjentamista/, Wegner, D. M., Schneider, D. J., Carter, S., & White, T. (1987): Paradoxical effects of thought suppression, Journal of Personality and Social Psychology, 53, 5-13. Najmi, S., Riemann, B. C., & Wegner, D. M. (2009): Managing unwanted intrusive thoughts in obsessive compulsive disorder: Relative effectiveness of suppression, distraction, and acceptance, Behaviour Research and Therapy, 47, 494-503.

Haittailmoitus -äppi

Kun sinulle on tehty haittaa tai vihateko (esim. uhkailu, häirintä, ilkivalta, varkaus tai pahoinpitely), voit vastata näihin haittailmoituksen kysymyksiin. Kokonaiskuva tapahtuneesta tulee paremmin näkyviin ja pääset harkitsemaan mahdollisia jatkotoimia asian suhteen.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=0ZOaI9b2kkeCpTya_UtZ0PQTmkCi8nxOr4fuqHS59ZhUOEU0V1REWUtNNVQ1NFQ0NjRORkc5SUdXUC4u

Tatskan suunnittelu -äppi

Jos joskus tatuoisit itseesi jonkin tatuoinnin, mikä se olisi? Mihin kohtaan kehoasi haluaisit sen? Nyt voit päästää mielikuvituksesi valloilleen! Tätä ajatusta ei ole tarkoitus välttämättä toteuttaa, joten voit päästää irti itsesensuurista. Tällä tatskan suunnittelu äpillä pääset käsiksi siihen, mikä sinulle on tärkeää.

Aarrekartta -äppi

Tämän voimittavan visioinnin avulla voit askarrella itsellesi omannäköisesi voimavarakartan. Apunasi tässä äpissä on iso nippu hyviä ja syvälle luotaavia kysymyksiä, joiden avulla pääset kurkkaamaan ikään kuin kristallipalloon ja omaan toivottuun tulevaisuuteesi. Tästä kristallipallon kuvasta voi muodostua esim. kuvakollaasi leikeltynä aikakausilehdistä tai se voi olla näiden kysymysten inspiroima maalaus tai piirros tai värien sommitelma tai runo. Anna mielikuvituksesi ja luovuutesi kirmata villinä!

Hedman, Anita: Lyhytterapeutti opintojen pienryhmätehtävän ohjeistus. Hedco.

Aktiivinen kuuntelu -äppi

Epävarmuuden, epämukavuuden ja ahdistuksenkin tunteet kuuluvat jossain määrin kaikkien elämään. Näiden kysymysten ja vinkkien avulla voit opetella kuuntelemaan läheistäsi empaattisella tavalla siten, että hän aidosti kokee tulevansa kuulluksi. Jo pelkästään aktiivisella kuuntelulla voidaan helpottaa ahdistuneen ihmisen oloa.

Carl Rogers, amerikkalainen psykologi, oli ensimmäisiä aktiivisen kuuntelun tekniikoita kehittäneitä psykologeja. Myös NLP-tekniikat että NVC (Nonviolent Communication) perustuvat pitkälti aktiiviseen kuunteluun.

Paniikkikohtaus-äppi

Tulossa pian...

Tunnetaito -äppi

Tulossa pian...

Itsesäätely -äppi

Tulossa pian...

Vasikointi-äppi

Vasikointi on uroteko ja todellista vastuunkantamista! Tämän äpin avulla voit kertoa kiusaamisesta tai mistä tahansa vääryydestä tai huolesta jollekin turvalliselle taholle täysin nimettömänä. Se on todellista ystävyyttä ja lähimmäisenrakkautta, että kertoo havaitsemastaan kiusaamisesta tai jostain muusta huolesta tai vääryydestä. Sitä sanotaan snitsaamiseksi mutta oikeasti se on sankarin hommaa!

https://yle.fi/a/74-20084349

Itsenäistymis -äppi

Tämän äpin avulla voidaan asettua pohtimaan ja neuvottelemaan yhdessä lapsen/nuoren kanssa keinoja, joilla voidaan tukea lapsen ja nuoren itsenäistymistä. Lopputuloksena saattaa syntyä uudet yhdessä sovitut toimintatavat jääkaapin oveen, joista hyötyvät perheen kaikki jäsenet.

www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/201708232200344389 https://www.hs.fi/perhe/art-2000010286686.html

NVC -äppi

Nonviolent communication eli miten rakentaa ja ylläpitää yhteys toiseen ihmiseen haastavassakin tilanteessa. Tämä ei ole myötäilemistä eikä myöskään kilttinä oloa. Päinvastoin! Tällä toimintatavalla pystyt pitämään kiinni omista rajoistasi ja silti samaan aikaan toinenkin saa pitää kiinni omistaan. Oikeastaan on kyse toisen (ja itsen) kuuntelemisesta ja kuulemisesta radikaalilla tavalla. Tämä on todellista aktiivista kuuntelua.

Rosenberg, Marshall B. Myötäelämisen taito.

Snitch -appen

Att "snitcha" är en fin handling. Med hjälp av den här appen kan du berätta om mobbning eller någonting som oroar dig. Du kan berätta åt en trygg person helt anonymt. Det att du berättar om mobbning är en handling som utstrålar vänskap och kärlek till din närmaste. Det kallas för att snitcha men på riktigt är det en hjältehandling.

https://yle.fi/a/74-20084349

Kuolemisen harjoittelu -äppi

Jo Antiikin filosofi Platon neuvoi "Harjoittele kuolemaan". Tämän äpin kysymykset auttavat sinua löytämään sen äärelle, miten käyttää jäljellä olevaa aikaasi täällä maan päällä.

Dolan, Yvonne 2017: Pieni askel. Tie hyvään elämään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Lyhytterapiainstituutti Oy

Lasten oikeuksien -äppi

Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Tsekkaa tästä, miten nämä teillä toteutuvat ja miten voisitte vielä lapsen oikeuksia parantaa. Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus: jopa 196 maata on sitoutunut noudattamaan sitä.

https://www.lapsenoikeudet.fi/ https://www.unicef.fi/tyomme/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeuksien-sopimus/lapsen-oikeuksien-sopimus-tiivistettyna/

Lapsen 10 käskyä vanhemmilleen

Näillä käskyillä voit testata ja haastaa itseäsi, missä voisit vielä parantaa. Ei ole koskaan liian myöhäistä olla hyvä vanhempi lapselleen. Tänään on hyvä päivä toimia toisin. Ei haittaa vaikka lapsesi olisi jo 28 tai 56 vuotias.

http://www.sivustot.net/e/lapsen.html Roope Lipastin 10 käskyä teinin vanhemmalle: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/10-kaskya-teinin-vanhemmalle-tulostettava-versio Eva Ahokallio; Tapio Ahokallio: Lapsen kymmenen käskyä vanhemmilleen. 2022. Tmi Käsite.